ponedjeljak, 15. prosinca 2014.

Viška pogača od slane ribe



POGAČA OD SLANE RIBE

Sastojci:

1 kg brašna
4 dag kvasca
2 žlice šećera
2 dag soli
12-15 komada očišćene slane ribe
0,5 dl maslinovog ulja
1/2 kg luka
papar (po želji)

Priprema: 

Izmiješati mlaku vodu sa dvije žlice šećera i kvascem te ostaviti da kvasac ukisne. Zatim dodati brašno i sol, sve zajedno izmiješati i umijesiti tijesto. Tijesto ostaviti jedan sat da kisne a nakon toga tijesto podijeliti na dva dijela (jedan veći i jedan manji dio) i razvaljati ih u dva lista.

Većim dijelom tijesta obložite namašćenu posudu za pečenje, a po njemu raširiti tanko isjeckan crveni luk (netko luk prije popirja, a Komižani stave i rajčice). Po luku staviti očišćenu slanu ribu, politi maslinovim uljem i sve malo popapriti, ako volite žešće. Pokriti sve drugim dijelom tijesta, nabosti viljuškom površinu sirove pogače, dobro zatvoriti krajeve i ostaviti sve da se opet malo digne (da nakisne). Paziti da ipak bude tanka. Zatim je staviti peći u zagrijanu pećnicu (na oko 200 stupnjeva).

Neka se peče oko 45 minuta. Kada uhvati zlatnu boju i zamiriše kuću i ulicu, onda je gotova. Izvaditi je i pustiti da odstoji nekoliko minuta. Zatim je izrezati na veće pravokutne komade i poslužiti.

Jede se topla i hladna, već kako tko voli i koliko je tko gladan.

Izvor: "Škoj na pjat"- OŠ VIS



Napomena:
Razlika između viške i komiške pogače je u tome da, po starinskom receptu, u komišku ide rajčica, a u višku ne, ali ljudi danas rade onako kako tko voli.

Želite li saznati više o povijesti ovih viških delicija, pročitajte što o tome piše Veljko Barbieri!

Nema komentara:

Objavi komentar