srijeda, 12. studenoga 2014.

Viški hib (pogača od smokava)

Hib je viška delicija tradicionalne ručne izrade, harmonija okusa smokava, rakije i koromača, a miris lovora i ružmarina daju mu draž antičkih vremena.

"Od davnina su na Visu hib pravile žene otočkih seljaka koji su ga jeli u polju i tako vraćali snagu potrebnu za rad. S jedne je strane to bila težačka hrana, a s druge i svečana jer se nekoliko hiba čuvalo od nametnika u lovoru i ružmarinu za Božić, kad se kao poslastica izrezana na tanke fete služila uz čašicu travarice ili prošeka" (Velimir Mratinić)




Sastojci: 2 kg suhih domaćih smokava, jedna šaka cvijeta koromača, 1,5 dl lozovače
Priprema: Samljeti smokve i koromač u stroju za mljevenje mesa. U tu smjesu polako dolijevati rakiju i mijesiti dok ne postane kompaktno. Podijeliti na četiri dijela, od svakog napraviti kugle, te ih razvaljati na okrugli oblik debljine 2 cm. Posložiti na dasku i ostaviti da se suši 15 dana. Svaki dan obavezno okrenuti. Sušenje je završeno kad hib lagano pobijeli.
Savjet za čuvanje: Na dno kartonske kutije stavite sloj lovorovog lista, pa posložite kolutove hiba, pa opet lovor a na vrhu grančice ružmarina.



Nema komentara:

Objavi komentar